Cara Nak Masak Sambal Sotong Kembang

1 ekor sotong kembang Dipotong kecil 15 tangkai cili kering. 1 ekor sotong kembang.


Sambal Sotong Kembang Sambal Sauce Sambal Dipping Sauce

Kemudian cuci bersih dan toskan.

. Tutup kuali seketika supaya sotong menjadi lembut dan menyerap sambal. Seterusnya potong mengikut saiz yang anda suka. 1 labu bawang besar Dihiris kasar 3 sudu makan minyak masak.

Sedapnya tengok sambal sotong kembang ni. Jika menggunakan abu jang sukatannya 1-2 ketul abu jang. Kemudia tarik lapisan-lapisan yang ada pada badannya.

Tada dah siap. Masukkan ke dalam kuali dan gaul sebati. 1 sudu teh belacan Sekiranya suka Cili kering bawang merah bawang putih dikisar bersama belacan ½ cawan air asam jawa.

Masukkan cili kisar dan kacau rata dan masak hingga cili naik minyak. Rupanya senang je guna beberapa jenis bahan macam nak buat sambal biasa tu dah cukup sempurna. Mula-mula sekali bila membeli sotong kembang pastikan anda pilih yang segar.

Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Cheyah Saripuddin. Masa untuk merebus pun tak lama. 4 biji bawang merah.

3 Masukkan kacang tanah gula garam dan air asam jawa. Resepi kali ni ialah sambal telur rebus goreng. Masukkan sotong kerisik dan air.

Bermula dari bahan kisar cara proses cili kering tips rebus telur juga untuk kupas dgn mudah tips goreng telur supaya tak meletup dan cara masak sambal yang pekat texture berkilat dan tahan lama kalau kita masak dengan cara yang betul. Bahagian dalam bersihkan seperti biasa. Tapi sotong yang kita akan gunakan untuk memasak resepi ni ialah sotong kembang.

Bersihkan dan potong sotong kembang ikut saiz yang digemari. Kacau rata dan masak sehingga pekat dan sotong telah lembut. Sedap sangat bila dimakan dengan nasi panas-panas.

12 biji bawang holand4 ulas bawang putih. 1 ekor sotong kembang. Sebelum dimasak sambal sotong kembang ni biasanya perlu direbus dulu untuk lembutkannya.

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. 12 inci belacan cheyah suka bakar dulu. Hidangkan bersama nasi lemak nasi putih ataupun lontong.

Nak masak resepi sambal sotong kembang ni mesti perlukan sotong sebagai bahan utama. Ingredients Bahan-bahan cooking oil minyak masak red onion bawang merah dried chilli paste cili boh shrimp paste belacan soaked squids soton. Supaya masakan kita lagi sedap dan tekstur sotong pun lagi lembut bila dikunyah.

Manakala untuk menjadikan warna sambal yang cantik ialah dengan memasukkan gula terlebih dahulu sebaik bahan tumis garing. Bagi yang baru nak belajar masak boleh buat resepi ni sebab bahan tak banyak dan cara masak pun tak rumit. Antara bahan bahan yang diperlukan pula.

Masukkan air di dalam periuk pengukus dan biarkan mendidih. 10 biji bawang merah. Bahagian dalam bersihkan seperti biasa.

Rahsia untuk membuat sambal tumis yang sedap ialah dengan menumis bahan tumisan dengan api perlahan sehingga cili betul betul masak dan garing. Garam dan gula secukup rasa. Selain itu menggunakan bawang merah yang banyak.

8 biji bawang kecik 8 ulas bawang pu. Cara Mudah Siang Sotong Kembang. Jom kita jenguk resepinya.

Kemudian cuci bersih dan toskan. Rasa yang manis pedas-pedas memang membangkitkan selera makan. 3 ulas bawang putih.

Tak lama pun rebus dalam 5 minit je. Tapi cara hilangkan hanyir sotong kembang dan siangnya perlu kita tahu. Seterusnya potong mengikut saiz yang anda suka.

Masukkan dalam masakan seperti sambal tumis yang sudah hampir masak kerana sotong. Nah kak long kongsikan Cara nak masak sambal sotong kembang pedas Cara kak long. Ikan masak kukus atau masak stim ni memang wajar dibuat selalu dengan isu minyak masak yang dah naik harga dan ada yang susah pulak nak dapat minyak.

Che Nom akan fokus kepada sesiapa yang baru nak mula belajar masak sambal. Lagipun masak kukus ni kan menyihatkan dan kalau DH suka mau boleh kurus umi masak stim ni. Kemudia tarik lapisan-lapisan yang ada pada badannya.

Selalu makan nasi lemak dengan sambal sotong ni. Resepi Sambal Tumis Sotong Kembang. RESEPI SAMBAL SOTONG KEMBANG.

Cara nak siangnya tarik dulu ekor kecil yang dibahagian atas si sotong 5. Masukkan garam dan gula dengan secukup rasa. Kemudian kita sediakan air untuk merendam sotong tersebut dengan nisbah 1 air abu dan 10 air bersih 110.

Cara nak siangnya tarik dulu ekor kecil yang dibahagian atas si sotong 5. Sotong kembang dibersih dan dicelurkan cili kisar sukatan ikut citarasa tahap kepedasan yang diingini. Kacau sebati dan masak sehingga pecah minyak dan garing.

Selama ni masak sambal udang dan ikan nanti boleh la masak pulak sambal sotong nih. Cara masak pun sangat simple. Mula jatuh cinta sejak study kat UPM dulu.

Masukkan dalam masakan seperti sambal tumis yang sudah hampir masak kerana sotong. Cara nak menyediakan sotong kembang bermula dengan membasuh dahulu sotong kering dengan air yang bersih yang terbaik di basuh 3 kali. Tak perlu nak masak lama dah sebab sotong tu pun dah dicelur.

Ingat susah nak masak. 8-9 biji cili kering besar.


Sambal Sotong Kembang Sambal Food Kembang


Sambal Sotong Kembang Curry Recipes Spicy Recipes Cooking Recipes


Sambal Sotong Kembang Sambal Cooking Asian Recipes


Sambal Tumis Sotong Kering Masakan Malaysia Hidangan Seafood Resep Masakan Asia

Comments

Popular posts from this blog

Cara Nak Memupuk Nilai Murni Dalam Kalangan Pelajar